شرایط تغییر رشته در دبیرستان |مراحل تغییر رشته دهم، یازدهم، دوازدهم

شرایط تغییر رشته در دبیرستان |مراحل تغییر رشته دهم، یازدهم، دوازدهم

زمان مورد نیاز برای مطالعه ۱ دقیقه

تغییر رشته در دوران دبیرستان یکی از تصمیمات مهمی است که دانش‌آموزان می‌توانند در پایه‌های دهم، یازدهم و دوازدهم اتخاذ کنند. این تصمیم به‌دلایل مختلفی از جمله تغییر علاقه، عدم رضایت از رشته فعلی، نیاز به تطبیق با اهداف شغلی و تحصیلی آینده یا شرایط خاصی که ممکن است در زندگی دانش‌آموز پیش بیاید، گرفته […]

دسته بندی : مقالات
تاریخ انتشار : 30 / 04 / 1403

توضیحات

تغییر رشته در دوران دبیرستان یکی از تصمیمات مهمی است که دانش‌آموزان می‌توانند در پایه‌های دهم، یازدهم و دوازدهم اتخاذ کنند. این تصمیم به‌دلایل مختلفی از جمله تغییر علاقه، عدم رضایت از رشته فعلی، نیاز به تطبیق با اهداف شغلی و تحصیلی آینده یا شرایط خاصی که ممکن است در زندگی دانش‌آموز پیش بیاید، گرفته می‌شود. دراین‌بین لازم است تا برای کاهش پیچیدگی‌های تحصیلی و اداری و کنترل استرس این تصمیم، به‌خوبی با شرایط تغییر رشته در دبیرستان و مراحل آن آشنا شوید.

انتخاب رشته و تصمیم به تغییر آن بهتر است تحت‌نظر کارشناسان و مشاوران مجرب صورت گیرد تا دانش‌آموز به‌طور کامل از ابعاد قانونی و تحصیلی آن آگاهی پیدا کند. تغییر رشته می‌تواند یک فرصت مناسب برای دانش‌آموزانی باشد که به‌دنبال بهترین مسیر تحصیلی و شغلی برای خود هستند.

درست است که انتخاب رشته دبیرستان همه چیز زندگی یک دانش‌آموز نیست اما تاثیر به‌سزایی در جهت‌دهی به علایق شغلی و شخصی او دارد. به‌همین منظور در ادامه نحوه تغییر رشته در دبیرستان در سه پایه دهم، یازدهم و دوازدهم را به تفکیک با شما به اشتراک می‌گذاریم تا فرصت انتخاب یک مسیر درست‌تر را پیش روی خود داشته باشید.

شرایط تغییر رشته در سال دهم

شرایط تغییر رشته در دبیرستان1

دانش‌آموزان برای ورود به مقطع دبیرستان، در پایه نهم انتخاب رشته خود را انجام می‌دهند. این انتخاب رشته بر اساس آزمون‌های استعدادیابی و نمرات دانش‌آموزان در سه سال تحصیلی آخر صورت می‌گیرد. البته این موارد معیارهایی کمکی برای انتخاب رشته هستند و در نهایت، تصمیم توسط خود دانش‌آموز و والدین او گرفته می‌شود.

حال اگر دانش‌آموز در پایه نهم رشته‌ای را انتخاب کرد که از آن پشیمان شد، می‌تواند تا یک ماه قبل از شروع سال تحصیلی جدید (پایه دهم) اقدام به تغییر رشته نماید. پس از شروع سال تحصیلی دهم، امکان تغییر رشته از او سلب می‌شود. به‌همین دلیل عمده تغییر رشته‌های دبیرستان از پایه دهم به یازدهم و یازدهم به دوازدهم صورت می‌گیرد.

مراحل تغییر رشته در سال دهم

ازآنجاکه شرایط تغییر رشته در دبیرستان در سال دهم منوط به عدم شروع این سال تحصیلی است، مراحل آن با مراحل انتخاب رشته تفاوتی ندارد و تنها لازم است رشته موردنظر به تایید دانش‌آموز و مشاور تحصیلی برسد.

شرایط تغییر رشته دهم به یازدهم

معمولا دو هفته قبل از شروع امتحانات نهایی خرداد یا شهریورماه، دانش‌آموزان می‌توانند با تکمیل فرم‌های مربوطه و اخذ تاییدیه‌های لازم از مشاور مدرسه و اداره آموزش‌وپرورش منطقه، برای شرکت در امتحانات تغییر رشته اقدام کنند. در این امتحانات، نمره دروس مربوط به رشته جدید مورد سنجش قرار می‌گیرد. طبق قوانین تغییر رشته دبیرستان، قبولی در آن‌ها شرط لازم برای تغییر رشته است.

مراحل تغییر رشته دهم به یازدهم

شرایط تغییر رشته در دبیرستان2

برای تغییر رشته پایه دهم به یازدهم در بهترین دبیرستان دوره دوم شهرک غرب تهران لازم است تا مراحل زیر را طی کنید:

1. تکمیل فرم تغییر رشته:

فرم تغییر رشته که به فرم الف نیز معروف است، باید از مدیر مدرسه دریافت و در دو نسخه چاپ شود. دانش‌آموز موظف است فرم را به‌طور کامل و دقیق با ذکر اطلاعات صحیح، تکمیل کند و پس از امضای ولی به مشاور یا مدیر مدرسه تحویل دهد.

2. اخذ تاییدیه‌ها:

پس از تکمیل و ارائه فرم الف، مدیر مدرسه موظف است صحت اطلاعات و شرایط دانش‌آموز را بررسی کند. در صورت تایید نهایی، فرم برای اخذ تاییدیه به اداره آموزش‌وپرورش منطقه، ناحیه یا شهرستان محل تحصیل دانش‌آموز ارسال می‌شود. در این مرحله، ممکن است باتوجه‌به ظرفیت و شرایط مدارس، رشته موردنظر دانش‌آموز در مدرسه محل تحصیل او وجود نداشته باشد. در این‌صورت، اداره آموزش‌وپرورش مدرسه‌ای دیگر را برای ادامه تحصیل به دانش‌آموز معرفی خواهد کرد.

3. شرکت در امتحانات:

دانش‌آموز باید در امتحانات دروس تخصصی رشته جدید که در رشته قبلی وجود نداشته شرکت کرده و نمره قبولی را در آن‌ها کسب کند. این دروس برای هر رشته به شرح زیر هستند:

  • ریاضی فیزیک: ریاضی ۱، هندسه ۱، فیزیک ۱، شیمی ۱
  • علوم‌تجربی: ریاضی ۱، فیزیک ۱، شیمی ۱، زیست‌شناسی ۱
  • ادبیات و علوم‌انسانی: علوم و فنون ادبی ۱، جامعه‌شناسی ۱، اقتصاد و منطق
  • علوم و معارف اسلامی: تاریخ ۱، عربی ۱، اصول و عقاید ۱، علوم و معارف قرآنی ۱
  • شاخه فنی و حرفه‌ای: تمامی دروس اختصاصی
  • شاخه کار و دانش: تمامی دروس اختصاصی

4. تطبیق دروس:

باتوجه‌به قوانین تغییر رشته دبیرستان، لازم به ذکر است که برخی از دروس مانند دروس عمومی در بین رشته‌ها مشترک هستند و نیازی به گذراندن مجدد آن‌ها نیست. همچنین، دروس گذرانده‌شده در رشته قبلی تا حدی می‌توانند با دروس رشته جدید تطبیق داده شوند. به‌عنوان‌مثال، اگر دانش‌آموزی از رشته ریاضی به رشته تجربی تغییر رشته دهد، نیازی به گذراندن مجدد دروس شیمی و فیزیک ندارد.

شرایط تغییر رشته یازدهم به دوازدهم

شرایط تغییر رشته در دبیرستان3

مهم‌ترین شرط تغییر رشته در این پایه، شرکت در امتحان دروس تخصصی رشته موردنظر و تطبیق نمرات سایر دروس مشترک است. در نحوه تغییر رشته در دبیرستان آنچه ایجاد تمایز می‌کند، درنظرداشتن تفاوت‌های دروس تخصصی در رشته‌های مختلف است. برای مثال، دانش‌آموزی که از رشته ریاضی فیزیک به رشته تجربی می‌رود لازم نیست تا ریاضی ۲ را امتحان دهد؛ اما دانش‌آموز رشته انسانی که قصد تغییر رشته به تجربی را دارد باید آن را امتحان دهد زیرا جز دروس مشترک محسوب نمی‌شود.

با استناد به شرایط تغییر رشته در دبیرستان، اگر دانش‌آموز در امتحانات خردادماه نتوانست نمره قبولی برای تغییر رشته در دروس تخصصی را کسب کند، می‌تواند مجددا در شهریورماه شانس خود را امتحان کند. ازآنجاکه تغییر رشته در پایه دوازدهم می‌تواند برای دانش‌آموز چالش‌برانگیزتر باشد و لازم است تا دروس دو پایه دهم و یازدهم را شخصا برای امتحانات و کنکور مطالعه کند، نیاز به نظارت دقیق مشاور و تایید والدین دارد.

مراحل تغییر رشته یازدهم به دوازدهم

مراحل و قوانین تغییر رشته دبیرستان از پایه یازدهم به دوازدهم نیز مانند تغییر رشته از پایه دهم به یازدهم است که پیش‌تر توضیح داده شد. تنها تفاوت موجود در دروسی است که دانش‌آموزان باید امتحان بدهند. این دروس برای پایه دوازدهم به شرح زیر است:

  • ریاضی فیزیک: حسابان ۱، فیزیک ۲، هندسه ۲، شیمی ۲
  • علوم‌تجربی: شیمی ۲، ریاضی ۲، فیزیک ۲، زیست‌شناسی ۲
  • ادبیات و علوم‌انسانی: عربی ۲، فلسفه ۲، علوم و فنون ادبی ۲، جامعه‌شناسی ۲
  • علوم و معارف اسلامی: اصول عقاید ۲، علوم و معارف قرآنی، عربی ۲، تاریخ ۲

شرایط تغییر رشته در دبیرستان4

جمع‌بندی

آشنایی با نحوه تغییر رشته در دبیرستان به دانش‌آموزان این امکان را می‌دهد تا باتوجه‌به تغییر علایق و اهداف شغلی خود، مسیر تحصیلی مناسبی را انتخاب کنند. از جمله شرایط تغییر رشته در دبیرستان می‌توان به الزام تکمیل فرم‌های مربوطه، اخذ تاییدیه از سوی مشاوران و مقامات آموزشی و شرکت در امتحانات مربوطه اشاره داشت. با درنظرداشتن اهمیت این موضوع در آینده تحصیلی و شغلی دانش‌آموزان لازم است تمام مراحل تحت‌نظر مشاوران تحصیلی طی شود تا دانش‌آموزان بتوانند بهترین مسیر را برای آینده خود انتخاب کنند.

سوالات متداول

  1. آیا امکان تغییر رشته دبیرستان در میانه سال تحصیلی وجود دارد؟

خیر، برای تغییر رشته باید دو هفته قبل از شروع امتحانات نهایی خود اقدام فرمایید.

  1. تغییر رشته در کدام مقطع منطقی‌تر است؟

اگر دانش‌آموز قصد تغییر رشته دارد بهتر است این کار را در پایه دهم به یازدهم انجام دهد تا دو مقطع کامل را در رشته موردنظر خود بگذارند و مجبور به شرکت در امتحانات دروس تخصصی بیشتری نشود.

  1. دانش‌آموز در کدام پایه‌ها مجاز به تغییر رشته است؟

تغییر رشته از پایه دهم به یازدهم و یازدهم به دوازدهم امکان‌پذیر است.

مقالات مرتبط

۱۰ تا از بهترین راه های کنترل استرس امتحان که دانستن آن‌ ها ضروری است

استرسی که با آمادگی برای امتحان همراه است، اعتمادبه‌نفس را تحت‌تاثیر قرار داده و تمرکز را مختل می‌کند. برای دانش‌آموزان در سراسر جهان، استرس امتحان امری آشناست که می‌تواند ناشی از انتظارات بالا، ترس از شکست یا تنها چالش یادگیری حجم زیادی از اطلاعات باشد. راه‌ های کنترل استرس امتحان تجربه تحصیلی را از یک […]
07 / 09 / 1403

معرفی رشته مهندسی پزشکی| دروس،بازار کار و درآمد

رشته مهندسی پزشکی به معنای واقعی کلمه، تلاش به‌منظور ارائه راه‌حل‌های نوآورانه برای چالش‌های مراقبت‌های بهداشتی است. مانند سایر صنایعی که از فناوری پیشرفته برای برآوردن نیازهای گوناگون استفاده می‌کنند، مهندسی پزشکی نیاز به استراتژی‌های آینده‌نگر دارد. با بهترین دبیرستان دوره دوم شهرک غرب تهران همراه شوید تا به معرفی رشته مهندسی پزشکی، دروس، بازار […]
27 / 08 / 1403

غذاهای تقویت حافظه برای درس خواندن| ظرفیت حافظه خود را ارتقا دهید

تغذیه، ورزش، خواب و دیگر تعاملات انسان با محیط پیرامون، می‌توانند بر حافظه اثر بگذارند. توت، کاکائو، ماهی‌های چرب، نوشیدنی سبزیجات و پسته و گردو، مهم‌ترین غذاهای تقویت حافظه برای درس خواندن هستند. اگر برای شما هم سوال است که پیش از آزمون، برای تقویت حافظه چه بخوریم، در ادامه با معرفی ۱۰ غذا و […]
22 / 08 / 1403