چگونه به برنامه ریزی درسی عمل کنیم(۹ راهکار طلایی)
پس از طراحی برنامهریزی درسی توسط مشاوران، بسیاری از دانشآموزان در انجام آن با مشکل مواجه میشوند. همانطور که میدانید، هر نقشهای بدون اقدام، فقط یک ایده بیاستفاده است. حتی اگر دانشمندان ناسا برای شما برنامه درسی طراحی کنند، باز هم برعهده شماست که با اجرای برنامه، آن را بهواقعیت تبدیل کنید. بنابراین برنامهریزی درسی، […]
توضیحات
پس از طراحی برنامهریزی درسی توسط مشاوران، بسیاری از دانشآموزان در انجام آن با مشکل مواجه میشوند. همانطور که میدانید، هر نقشهای بدون اقدام، فقط یک ایده بیاستفاده است. حتی اگر دانشمندان ناسا برای شما برنامه درسی طراحی کنند، باز هم برعهده شماست که با اجرای برنامه، آن را بهواقعیت تبدیل کنید. بنابراین برنامهریزی درسی، برای موفقیت بسیار اهمیت دارد؛ اما مهمتر از آن، این است که چگونه به برنامه ریزی درسی عمل کنیم. پس با ما در بهترین دبیرستان دوره دوم شهرک غرب همراه باشید تا به تمام جوانب این موضوع بپردازیم.
طراحی برنامهریزی درسی چه ضرورتی دارد ؟
طراحی برنامهریزی درسی، از جهات مختلفی ضرورت دارد:
- سازماندهی و ترتیبدادن به درسها و فعالیتها: برنامهریزی درسی، به دانشآموزان کمک میکند تا درسها و فعالیتهای آموزشی خود را به ترتیب مناسب و سازماندهیشده دنبال کنند.
- تعیین اهداف: ایجاد یک برنامه درسی، به دانشآموزان کمک میکند تا اهداف و انتظاراتشان را بهصورت واضح مشخص کنند و به برنامهریزی برای رسیدن به آنها بپردازند.
- بهبود عملکرد تحصیلی: با داشتن یک برنامهریزی درسی منطقی و متناسب، دانشآموزان میتوانند عملکرد تحصیلی خود را بهبود بخشند و بهترین نتیجه را از تحصیلات خود بگیرند.
- مدیریت زمان: طراحی برنامهریزی درسی، به دانشآموزان کمک میکند تا زمان خود را بهینهتر مدیریت کنند و به دستاوردهای مورد نظرشان برسند.
- افزایش انگیزه: وجود یک برنامهریزی درسی، موجب افزایش انگیزه و پافشاری برای دنبالکردن اهداف تحصیلی میشود.
بهطور کلی، طراحی برنامهریزی درسی به دانشآموزان کمک میکند تا بهترین استفاده را از تحصیلات خود ببرند و بهطور کامل در مسیر پیشرفت و موفقیت قرار بگیرند.
۹ راهکار اصلی برای این که بتوانید به برنامه ریزی درسی خود عمل کنید
شاید برنامهریزی درسی بخش مهمی برای ادامه راه باشد؛ اما موضوع اصلی این است که چگونه به برنامه ریزی درسی عمل کنیم. شاید مدام برای خودتان برنامهریزی کنید و در اواسط راه از ادامهدادن آن دست بکشید. در این بخش، به این سوال پاسخ میدهیم که چگونه به برنامه ریزی خود متعهد باشیم و راهکارهایی عملی برای این کار، به شما ارائه میدهیم.
تعیین اهداف
اولین قدم برای پاسخ به اینکه چگونه به برنامه ریزی درسی عمل کنیم، تعیین اهداف است. درحقیقت، تعیین هدف یک فرآیند مهم و اساسی در راهاندازی هر برنامهریزی درسی است. هدف تعیینشده باید کاملا واضح، محدود، قابلاندازهگیری، قابلدسترس و زمانبندیشده باشد. درواقع، هدف باید راهبردی باشد که برای رسیدن به آن، اقدامات مشخصی انجام دهید. به عبارت دیگر، هدفگذاری به شما راهنمایی میکند که چه کارهایی باید انجام دهید تا به نتیجه مطلوب برسید.
مثالی برای تعیین اهداف
برای مثال، باید بهبود نمره درس ریاضی از ۶۰ درصد به ۸۰ درصد تا پایانترم را هدف قرار دهید. در تعیین هدف، باید به چند نکته مهم توجه کنید. ابتدا هدف باید بهطور واضح تعیین شود؛ برای مثال بهبود نمره درس ریاضی، از ۶۰ درصد به ۸۰ درصد. دوم اینکه، هدف باید محدود باشد. ما بهدنبال بهبود نمره درس ریاضی خود هستیم و نه سایر دروس.
سوم اینکه هدف باید قابلاندازهگیری باشد، نمره درس ریاضی قابلاندازهگیری است و میتوانیم میزان پیشرفت خود را در طی زمان ارزیابی کنیم. درنهایت هدف باید زمانبندی شده باشد. ما مشخص کردهایم که تا پایان ترم بهبود نمره را به ۸۰ درصد ارتقا دهیم. بنابراین هدف زمانبندی شده است و محدوده زمانی مشخصی برای رسیدن به آن وجود دارد.
با تعیین هدف به این شکل، دارای یک راهنمای واضح خواهیم بود که به نشان میدهد چگونه به برنامه ریزی کنکور پایبند باشیم.
تقسیم هدف به بخشهای کوچکتر
راهکار بعدی برای پاسخ به اینکه چگونه به برنامه ریزی خود متعهد باشیم، این است که هدفمان را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنیم. برای مثال، اگر هدف شما این است که درصد درس ریاضی خود را تا پایان ترم از ۶۰ به ۸۰ برسانید، این هدف را به بخشهای کوچکتری تقسیم کنید و بگویید تا پایان این هفته درصد درس ریاضی را از ۶۰ به ۶۲ میرسانم. این کار، چند مزیت دارد؛ ابتدا با رسیدن به این اهداف کوچک انگیزهتان برای ادامه راه بیشتر میشود. دوم، با این اهداف کوچک نقشه راه برایتان روشنتر خواهد بود.
دلیل هدفتان را مشخص کنید
آیا برای هدف تعیینشده خود دلیلی هم دارید؟ سومین راهکار برای اینکه چگونه به برنامه ریزی خود متعهد باشیم، این است که دلیل هدفتان را بهطور واضح مشخص کنید. با این کار، میتوانید چشمانداز رسیدن به هدفتان را تصور کنید و برای ادامه راه انگیزه بگیرید.
پس اگر میپرسید چگونه به برنامه ریزی کنکور پایبند باشیم، ابتدا یک هدف برای خود تعیین کنید؛ مثل رساندن درصد ریاضی از ۶۰ به ۸۰ تا پایان ترم و بعد دلیلتان از این هدف را روشن نمایید. برای مثال چون میخواهم رتبه بالاتری در کنکور کسب کنم و در رشته دانشگاهی مهندسی سختافزار کامپیوتر دانشگاه علموصنعت پذیرفته شوم. با این کار، میتوانید آینده خود را بهطور کامل تصور کنید و برای ادامه راه انگیزه بگیرید.
اولویتبندی کنید
راهحل بعدی برای اینکه چگونه به برنامه ریزی درسی عمل کنیم، اولویتبندی است. اولویتبندی، یک فرآیند مهم در برنامهریزی بهشمار میرود که به شما کمک میکند تا از بین وظایف و فعالیتهای مختلفی که باید انجام دهید، اولویتهای خود را مشخص کنید. با این کار، میتوانید تمرکز خود را بر روی فعالیتها و وظایفی که بیشترین تأثیر و اهمیت را دارند، تمرکز کنید و بهطور موثرتر به دستاوردهای خود برسید. مراحل اولویتبندی، بهشرح زیر است:
- شناسایی وظایف
- ارزیابی اهمیت
- تعیین فوریت
- انتخاب و زمانبندی
- مدیریت زمان
معمولا سختترین هدف مهمترین هدف است. پس از میان اهدافتان، ابتدا همان را انتخاب کنید.
انتخاب مکانی مناسب برای مطالعه
راهکار بعدی، این است که مکانی مناسب برای مطالعه خود انتخاب کنید. مکان مناسب، یعنی جایی که به شما احساس آرامش و تمرکز ببخشد و محیطی مطلوب برای یادگیری و تفکر باشد. برای مثال:
- کتابخانه: کتابخانهها، محیطی آرام و منظم برای مطالعه ارائه میدهند. اینجا معمولا صمیمیت و انگیزه برای مطالعه بالاست و عوامل حواسپرتی کمتر برای شما مزاحمت ایجاد میکند.
- اتاق خلوت: اگر به کتابخانه دسترسی ندارید، میتوانید در یک اتاق خلوت یا اتاق خواب خود، فضایی آرام و تمیز برای مطالعه ایجاد کنید.
- اتاق مطالعه شخصی: اگر برای شما امکانپذیر است، ایجاد یک اتاق مطالعه شخصی با تجهیزات و وسایل مورد نیاز برای مطالعه، میتواند یک گزینه عالی باشد.
مهمترین نکته، این است که محیطی را برای مطالعه انتخاب کنید که برای شما راحت و مطلوب باشد و به شما کمک کند تا بهترین نتیجه را از زمانی که صرف مطالعه میکنید، بهدست آورید. پس اگر میپرسید چگونه به برنامه ریزی کنکور پایبند باشیم، یکی از راهکارها، انتخاب یک مکان مناسب برای مطالعه است که هم برایتان راحت و آرامشبخش باشد و هم تمرکز شما را بالا ببرد و از حواسپرتی جلوگیری کند.
انعطافپذیر باشید
انعطافپذیری در برنامهریزی درسی، به این معناست که هرگاه با تغییرات و موانعی مواجه شوید که ممکن است اجرای برنامهریزی شما را به چالش بکشد، قادر به تطبیق و تغییر در برنامه خود باشید. این امر، بدان معناست که در حین انجام برنامهریزی، انعطافپذیری را در نظر بگیرید و آن را بهعنوان یک قابلیت اساسی برای موفقیت در آموزش و یادگیری مدنظر قرار دهید.
با استفاده از انعطافپذیری بهعنوان یک راهکار در برنامهریزی درسی، میتوانید با تغییرات و چالشهایی که ممکن است در مسیر پیش آید، به بهترین شکل ممکن مقابله کنید و به دستیابی به اهداف تحصیلی خود نزدیکتر شوید.
مثلا میتوانید برای برنامه درسی روزمره خود، یک جایگزین داشته باشید. اگر قرار است امروز از ساعت ۹ صبح سه درس از کتاب ریاضی خود را بهمدت سه ساعت تمرین کنید و به هر دلیلی موفق به انجام این کار نشدید، برنامه جایگزین را عملی کنید و بعدازظهر از ساعت ۵، سه درس را یک ساعت و نیم تمرین کنید.
این کار، چند مزیت دارد. یکی از مزایای مهم آن، این است که زنجیره برنامه درسی خود رعایت کردهاید و امروز درستان را خواندهاید و به خودتان ثابت کردهاید که به برنامه درسی پایبند هستید.
خودتان را بهطور مداوم ارزیابی کنید
راهحل بعدی برای اینکه چگونه به برنامه ریزی درسی عمل کنیم این است که مدام به ارزیابی عملکرد خود بپردازیم. این روش، به شما کمک میکند تا بهطور منظم و پیوسته پیشرفت و عملکرد خود را ارزیابی کنید و درصورت نیاز، تغییراتی در برنامهریزی خود اعمال کنید تا به اهداف خود نزدیکتر شوید. ارزیابی عملکرد، از چند جهت اهمیت دارد.
اولین و مهمترین دلیل اهمیت ارزیابی مداوم، این است که به شما کمک میکند تا بهصورت مداوم پیشرفت خود را ارزیابی کنید و برای بهبود عملکردتان تلاش کنید. وقتی پیشرفتهای کوچکمان را بهچشم میبینیم، تصور رسیدن به هدف نهایی برایمان سادهتر میشود و برای ادامه راه انگیزه پیدا میکنیم. علاوهبر آن، با ارزیابی مداوم، میتوانید نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید و برنامهریزی خود را براساس آنها تغییر دهید.
تعادل خود را حفظ کنید
یکی دیگر از راهکارهای مهم برای امکان پایبندی به برنامه درسی، حفظ تعادل است. یعنی علاوهبر درس به فکر تفریح، روابط و سلامتی خود هم باشید. حفظ تعادل، از بسیاری جهات اهمیت دارد. اول اینکه حفظ تعادل بین تمامی ابعاد زندگی، به شما یاری میرساند تا به بهترین شکل ممکن عمل کنید. دوم اینکه، وجود تعادل میان زندگی تحصیلی و سایر ابعاد زندگی، باعث کاهش استرس و افزایش رضایت و سلامت روانی شما میشود.
درنهایت، احساس تعادل و توازن در زندگی شما، باعث افزایش انگیزه و انرژی برای پیشرفت در هر زمینه میشود.
و در آخر، از شکست نترسید
آخرین راه برای عملیکردن برنامهریزی درسی، این است که از شکست نترسید. هرگاه شکست خوردید، به آن بهعنوان یک فرصت برای یادگیری نگاه کنید؛ نه بهعنوان ناکامی مطلق. برای مواجهه با شکست، اولین گام این است که علت آن را شناسایی و تحلیل کنید. سپس، باید از این تجربه برای بهبود مسیر و روشهای کاری خود بهرهمند شوید.
این امر، ارزیابی مسیر طیشده و شناسایی اشتباهات انجامشده را دربر میگیرد. اهمیتدادن به این نکات، باعث میشود که از تکرار خطاها جلوگیری کنید و به سوی موفقیت پیش بروید. به همین دلیل، شکستها باید بهعنوان یکی از مراحل مهم در مسیر موفقیت درنظر گرفته شوند که با تجربه و یادگیری از آنها، میتوان به هدف خود نزدیکتر شد. پس از شکست نترسید.
جمعبندی
اگر شما هم مدام از خود میپرسید چگونه به برنامه ریزی درسی عمل کنیم، میتوانید با تعیین دقیق اهداف، دلیل این اهداف، تقسیمکردن آنها به بخشهای کوچکتر، ارزیابی مداوم خود و بسیاری راهکارهای دیگر به برنامهریزی درسی پایبند شوید. مهمترین نکته برای پایبندی به برنامهها، این است که از شکست نترسیم و تا رسیدن به هدف نهایی ادامه دهیم.